loading...
وبگاه تخصصی شیمی - پیام نور اراک (نمونه سوال شیمی-گزارش کار آزمایشگاه-تاره های شیمی)
abas lotfi بازدید : 193 سه شنبه 05 شهریور 1392 نظرات (0)

این وبگاه برای کمکی هر چند کوچک به دانشجویان شیمی دانشگاه پیام نور احداث شده است.شما دوستان عزیز می توانید با ارسال نمونه سوال و جزوات خود ما را یاری فرمایید.*مطالب شما با نام خودتان منتشر خواهد شد*.

در این وبگاه میتوانید جدید ترین نمونه سوالات پیام نور.جزوات درسی و گزارش کار آزمایشگاه را به طور رایگان دریافت کنید.

 ..برای بازدید کامل وبگاه از   ش استفاده کنید..

abas lotfi بازدید : 260 چهارشنبه 25 دی 1392 نظرات (0)

دکتر کوروش کلانترزاده، دانشیار دانشگاه (آر.اِم.آی.تی.)به همراه (مایکل استرانو)، دانشیار دانشگاه (اِم.آی.تی.) آمریکا نوعی نیرو کشف کرده اند که بازده آن به نسبت منبع اولیه انرژی سه تا چهار برابر مقداری است که در حال حاضر بهترین باتری های «لیتیوم- یونی» قادر به تولید آن هستند.

3
این دو پژوهشگر در حال کار بر روی اندازه گیری شتاب یک واکنش شیمیایی در طول نانو لوله ها بودند که به شکلی تصادفی قدرت تولیدی از واکنش را کشف کردند. در پی این دستاورد، زوج علمی فوق تصمیم گرفتند که تخصص های خود را هم کاسه کنند و برای اکتشاف دقیق تر این پدیده به همکاری با یکدیگر ادامه دهند
دکتر کوروش کلانترزاده می گوید که سیستم آزمایشی او، بر پایه یکی از مواد برگرفته از فن آوری نانو -نانو لوله های کربنی -طراحی شده است.
وی می افزاید: چیزی که در گذشته از دید دانشمندان مخفی مانده بود ویژگی مولد قدرت بودن این ماده است.

درباره جزئیات این روش دکتر کوروش کلانترزاده  توضیح می دهد: وقتی یک سر نانو لوله دارای پوشش سوخت نیتروسلولز را مشتعل کردیم، یک موج انفجار در طول لوله به جریان افتاد. بدین ترتیب متوجه شدیم که نانو لوله ها رسانایی عالی برای حرارت ناشی از اشتعال سوخت هستند، مهمتر اینکه موج انفجار یک جریان الکتریسیته قوی نیز تولید می کند.
کشف تأثیر خاصیت رسانایی مضاعف نانو لوله ها بر عملکرد موج انرژی حرارتی در طول این لوله ها، به گفته کوروش کلانتر زاده، دانسته های متعارف را در شاخه «دما برق» زیر و رو خواهد کرد.
وی می گوید: روش ما نخستین راهکار عملی تولید قدرت در مقیاس نانو، با استفاده از تأثیر دمابرق، از طریق حل مسئله عملی بودن کار با چنین ابعاد بسیار کوچکی است.
اما آیا این روش در آینده برای تولید نیرو مورد استفاده بشر قرار خواهد گرفت؟ به عقیده دکتر کلانتر زاده :برای مهار کردن این امواج هنوز چند مسئله وجود دارد که پژوهش ها و بررسی های بیشتری را می طلبد، اما در نهایت نتیجه این پژوهش ها مشخص خواهد کرد که آیا این امواج در آینده جایی دارند یا خیر.

دکتر کلانتر زاده مدرک کارشناسی مخابرات از دانشگاه شریف وکارشناسی ارشد از دانشگاه تهران و دکترای نانو الکتریک از دانشگاه ملبورن را دارد.

abas lotfi بازدید : 192 چهارشنبه 25 دی 1392 نظرات (0)

زغال سنگ، نفت و گاز طبيعي جزء سوخت های فسيلی هستند که انرژی خورشيد در آنها به وسيله ترکيبات شيميايی فرايند فوتوسنتز ذخيره شده است.

ن
محققان شيمی معدنی زيستی معتقدند چنانچه از اين فرايند نسخه برداري شود منبع پايان ناپذيري از انرژی آزاد کربن دی اکسيد در دسترس خواهد بود و به اين ترتيب فوتوسنتز مصنوعی مي تواند منابع انرژی را برای آينده بهبود بخشد.
اين گروه از دانشمندان توانسته اند ساختار کمپلکس فرآيند فوتوسيستم(
II
) را شناسايی کنند. اين کلاستر که حاوی منگنز است مي تواند آب را به وسيله نور خورشيد تجزيه کند و علاوه بر اکسيژن مولکولی، پروتون و الکترون تشکيل مي شود که ترکيب شده و هيدروژن مولکولی توليد مي نمايد. تاکنون از نظر فني ممکن نبوده که اين مرحله تعيين کننده در فرايند فوتوسنتز را به طور مناسب و دقيق بازسازی کنند.
در يک کلاستر کامل چهار اتم منگنز، يک کلسيم و دست کم پنج اتم اکسيژن به يکديگر متصل می شوند ولي نکته مجهول نظم هندسي اين اتم ها در ساختار کلاستر است. دانشمندان حداقل 15 روش را براي پيدا کردن ترتيب منگنز و اکسيژن بررسی کرده اند.محققان توانستند به کمک کارهای آزمايشگاهی و تئوری ترتيب صحيح را براي اين اتم ها پيدا کنند. آنها به وسيله کامپيوتر تمام حالت های ممکن برای ترتيب اتم ها در تئوری را با نتايج حاصل از آزمايشها مقايسه کرده و در آخر يک ساختار صحيح برای چهار اتم منگنز با پل اکسيژن به دست آمد. تنها دو نکته جزئي مبهم در اين زمينه باقی مانده است. بر طبق اين داده ها سه امکان براي جهت گيری کلاستر در پروتئين فوتوسيستم (
II) و چهار موقعيت ممکن برای اتم کلسيم وجود دارد.
آنها اکنون اساس ساختمانی ترکيبی را که در فرايند شکافت آب به کار مي روند و براي فهم مراحل مختلف واکنش ها در فوتوسنتز الزامي است، مي دانند و به اين ترتيب يک مرحله ديگر به توسعه کاتاليزگرهای مصنوعی در تهيه هيدروژن نيز نزديک تر مي شوند.

abas lotfi بازدید : 182 چهارشنبه 25 دی 1392 نظرات (0)

پژوهشگران ایرانی موفق به ساخت و اصلاح عملکرد غشاء نانوفیلتر سلولز استات جهت جداسازی سموم نیتروآروماتیکی از آب شدند. فرآیندهای غشایی به علت دارا بودن مزایایی مانند کارایی بالا در تصفیه آب و پساب و استفاده مجدد از آب‌های آلوده ،سادگی عملیات، عدم استفاده از مواد شیمیایی و صرف هزینه کمتر به عنوان راهکاری مفید در این طرح بکار گرفته شده است.

س

نانوفیلترها که دسته‌ای از غشاءها هستند توانایی جداسازی ذرات در اندازه نانومتر را دارا هستند وکاربردهای فراوانی در علوم و صنایع دارند که از آن جمله می‌توان به تصفیه آب، پساب شهری و صنعتی، انواع صنایع شیمیایی، داروسازی و ... اشاره نمود.

پلیمر سلولز استات به علت آبدوستی بالا، مقاومت خوب در برابر حلال‌ها و همچنین هزینه پایین، یکی از انتخاب‌های محققین برای ساخت غشاءهای نانوفیلتر است. با این وجود، غشاءهای ساخته شده از این پلیمر، نسبتا متراکم و دارای لایه سطحی با ضخامت بالا است که این امر منجر به کاهش نسبتا زیاد فلاکس عبوری و نیز کاهش عملکرد کلی غشاء نانوفیلتر می‌گردد. به همین علت، محققین این طرح اهداف خود را در راستای بهبود ساختار نانوفیلترهای سلولز استات و بهبود عملکرد آن‌ها با استفاده از سورفکتانت آنیونی سدیم دودسیل سولفات (SDS) جهت جداسازی سموم نیروآروماتیکی از آب تحت شرایط عملیاتی مختلف و ارتقاء سطح عملکرد انتخاب کردند.

دکتر نگین قائمی، عضو هیات علمی گروه مهندسی شیمی دانشگاه صنعتی کرمانشاه، درباره‌ی این تحقیقات گفت: در این تحقیق، ابتدا غشاء نانوفیلتر سلولز استات با استفاده از روش جدایش فازی ساخته شد و سپس جهت اصلاح ساختار و خواص آن، از سورفکتانت آنیونی سدیم دودسیل سولفات (SDS) در غلظت‌های مختلف استفاده گردید. پس از ساخت و اصلاح، تجهیزات خاص ارزیابی نظیر انواع میکروسکوپ‌ها جهت بررسی ساختار و آزمایش‌هایی جهت بررسی آبدوستی و بار سطحی نانوفیلترها مورد استفاده قرار گرفت. در انتها، دو پارامتر مهم، فلاکس و درصد پسدهی سموم نیتروآروماتیکی تحت شرایط محیطی مختلف، جهت ارزیابی عملکرد نهایی نانوفیلترها مورد بررسی قرار گرفتند.

از ویژگی‌های این طرح، می‌توان به استفاده از سورفکتانت آنیونی سدیم دودسیل سولفات (SDS) به عنوان ادیتیو اصلاح کننده، اشاره کرد که علاوه بر کاهش اندازه حفرات نانوفیلتر و افزایش بار در راستای افزایش دافعه ذرات از سطح نانوفیلتر، باعث تغییر چشمگیری در جذب سطحی مواد بر سطح نانوفیلترها شده است.

وی در این باره توضیح داد: دافعه بار بین نانوفیلتر و حل شونده پس از اصلاح فیلتر اولیه افزایش یافته و در نتیجه عملکرد فیلتر در جداسازی سموم بهبود یافته و با توجه به آنالیزهای انجام شده مشخص شد که اندازه حفره‌های نانوفیلتر پس از اصلاحات انجام شده بر روی آن، به مقادیر کمتری نسبت به فیلتر اولیه کاهش یافته است.

دکتر قائمی درباره‌ی نتایج این کار تحقیقاتی ابراز داشت: در این پژوهش بر اساس تصاویر میکروسکوپ الکترونی روبشی (SEM)، افزایش قابل توجهی در تخلخل و کاهش در ضخامت لایه سطحی نانوفیلترها به خوبی مشاهده شده است. این تغییرات همراه با افزایش مطلوب آبدوستی و بار سطحی نانوفیلترها، منجر به افزایش پارامترهای  فلاکس عبوری از غشاء و پسدهی سموم شده است.
abas lotfi بازدید : 176 چهارشنبه 25 دی 1392 نظرات (0)

جمهوری اسلامی ایران در سال 2013 همانند سال گذشته جایگاه هشتم دنیا در تولید مقالات فناوری نانو را در اختیار دارد. کشورهای چین، آمریکا و هند به ترتیب اول تا سوم هستند

a

براساس اطلاعاتی که پایگاه داده استت‌نانو در اول ژانویه 2014 از پایگاه داده ISI استخراج نموده است، جمهوری اسلامی ایران با رشد 13.4 درصدی نسبت به سال گذشته میلادی، 4175 مقاله مرتبط با فناوری نانو منتشر کرده که حدود 4 درصد از کل تولیدات علوم نانو در سال 2013 را شامل می‌شود.
ایران در سال 2012 با حدود 1140 مقاله اختلاف با فرانسه، در رده هشتم جهان قرار داشت که در پایان 2013 ضمن حفظ جایگاه خود، این اختلاف را به 420 مقاله رسانده است. ایران همچنان رتبه اول جهان اسلام و کشورهای منطقه در تولید علوم نانو را در اختیار دارد و ترکیه و عربستان در رتبه‌های 21 و 24 جهان قرار دارند.

طبق این گزارش
چین، آمریکا و هند در رتبه‌های اول تا سوم رده‌بندی برترین کشورهای تولید‌کننده مقالات نانو قرار گرفته‌اند. آمریکا و چین نزدیک به نیمی از مقالات فناوری نانو در سال 2013 را منتشر کرده‌اند و هندوستان با صعود سه پله‌ای نسبت به سال 2012، از رتبه ششم به سوم این رده‌بندی رسیده است. کره جنوبی با یک پله رشد در رده چهارم دنیا قرار گرفته و آلمان و ژاپن و فرانسه رتبه‌های بعدی را در اختیار دارند.

فهرست 20 کشور برتر دنیا در پایان سال 2013 از لحاظ تعداد مقالات نانو در جدول زیر آمده است:

رتبه

کشور

تعداد مقالات

سهم (درصد)

1

چین

31329

30

2

ایالات متحده

19053

18.25

3

هند

7103

6.8

4

کره جنوبی

6664

6.38

5

آلمان

6531

6.25

6

ژاپن

6348

6.08

7

فرانسه

4596

4.4

8

ایران

4175

4

9

انگلستان

3565

3.41

10

اسپانیا

3271

3.13

11

ایتالیا

3210

3.07

12

تایوان

3121

2.99

13

روسیه

2774

2.66

14

کانادا

2509

2.4

15

استرالیا

2431

2.33

16

سنگاپور

1940

1.86

17

برزیل

1628

1.56

18

لهستان

1488

1.43

19

هلند

1375

1.32

20

سوئیس

1370

1.31

 

قابل ذکر است پایگاه داده استت‌نانو کشورهای دنیا را در شاخص‌های مختلف علوم و فناوری نانو با استفاده از روش‌های علمی و منابع معتبر بین‌المللی رتبه‌بندی می‌کند. این پایگاه در شاخص تعداد مقالات نانو با استفاده از یک عبارت جستجوی نانو که در مجله معتبر علم‌سنجی (Scientometrics) منتشر شده است، اقدام به رده‌بندی کشورها می‌کند.

رتبه بندی هایی که از سوی منابع غیرتخصصی در زمینه فناوری نانو منتشر می شود، مورد تایید ستاد فناوری نانو نیست.

 

 

abas lotfi بازدید : 127 سه شنبه 24 دی 1392 نظرات (0)

دانشمندان مشخصه بنیادین «استاتین»، کمیاب‌ترین عنصر روی زمین را برای نخستین بار کشف کردند.
.
به گزارش سرویس علمی خبرگزاری دانشجویان ایران (ایسنا)، استاتین به طور طبیعی به وجود می‌آید، با این حال، بر اساس تخمین دانشمندان، کمتر از یک اونس از این عنصر در سراسر کره زمین وجود دارد.

برای مدت طولانی، مشخصه این عنصر گریزپا، یک معما بوده اما فیزیکدانان لابراتوار فیزیک ذرات سرن در سوئیس، موفق به اندازه‌گیری پتانسیل یونیزاسیون این عنصر شدند.

پتانسیل یونیزاسون، میزان انرژی مورد نیاز برای حذف یک الکترون از یک اتم استاتین و تبدیل آن به یک یون یا ذره باردار است.

این اندازه‌گیری قطعه‌ای گم‌شده از جدول تناوبی عناصر را پر می‌کند، زیرا استاتین آخرین عنصر طبیعی بود که این مشخصه برایش ناشناخته بود.

این عنصر دارای 85 پروتون و 85 الکترون در هر اتم است، تشعشعی بوده و نیمی از باثبات‌ترین نسخه آن در فقط 8.1 ساعت، فرسایش می‌یابد. این مدت زمان، «نصف حیات» نامیده می‌شود.

در سال 1953 ایزاک آسیموف حدس زد که میزان کلی استایتن در طبیعت 0.002 اونس (0.07 گرم) است.

برای اندازه‌گیری پتانسیل یونیزایسون استاتین در تجهیزات پرتو یون تشعشعی ISOLDE سرن، فیزیکدانان، ایزوتوپ‌های مصنوعی (اتم‌های با تعداد متفاوت نوترون‌ در مقایسه با نوترون‌های طبیعی) استاتین را خلق کردند.

آن‌ها این عمل را با شات‌کردن پرتوهای پروتون‌های پرانرژی به هدف اورانیوم (که 92 پروتون و الکترون دارد) انجام دادند. برخوردها بارانی از ذرات جدید را خلق کردند که تعدادی از آن‌ها استاتین بودند.

فیزیکدانان سپس پرتوهای لیزر با طول موج‌های متغیر را به اتم‌ها با هدف یونیزه‌کردن آن‌ها، تابانیدند.

با ایزوله‌کردن یون‌های استاتین و بررسی این که چه طول موج لیزری آن‌ها را خلق کرده بود، محققان، پتانسیل یونیزاسیون استاتین را 9.31751 الکترون‌ولت تعیین کردند، این در حالی است که پتانسیل یونیزایسون هیدروژن 13.6 الکترون‌ولت است.

این ارزش به عنوان محکی برای مطالعه عناصر فوق‌سنگین عجیب (exotic) به کار خواهد رفت، که به طور طبیعی به وجود نمی‌آیند اما می‌توانند در آزمایشگاه‌های تخصصی خلق شوند.

کشف جدید همچنین می‌تواند در طراحی کاربردهای پزشکی استاتین مصنوعی، مانند «آلفادرمانی» برای سرطان، کارآمد باشد

 

abas lotfi بازدید : 1238 چهارشنبه 29 آبان 1392 نظرات (0)

تقطير ساده

 

براي تخليص مايعات چند نوع تقطير در آزمايشگاه مورد استفاده قرار مي گيرد مانند:

 

١) تقطير ساده

 

٢) تقطير در فشار كم

 

٣) تقطير به وسيله ي بخار آب

 

٤) تقطير جزء به جزء

 

تقطير

 

روشهای مختلفی برای جداسازی مواد اجزای سازنده یک محلول وجود دارد که یکی از این روشها فرایند تقطیر می‌باشد در روش تقطیر جداکردن اجزاء یک مخلوط ، از روی اختلاف نقطه جوش آنها انجام می‌گیرد .تقطیر ، در واقع ، جداسازی فیزیکی برشهای نفتی است که اساس آن ، اختلاف در نقطه جوش هیدروکربنهای مختلف است. هر چه هیدروکربن سنگینتر باشد، نقطه جوش آن زیاد است و هر چه هیدروکربن سبکتر باشد، زودتر خارج می‌شود.

 

تقطیر، معمولترین روشی است که برای تخلیص مایعات به کار می رود. دراین عمل مایع را به کمک حرارت تبخیر می کنند و بخار مربوطه را در ظرف جداگانه ای متراکم می کنند و محصول تقطیر را بدست می آورند. چنانچه ناخالصیهای موجود در مایع اولیه فرار نباشند، در باقی مانده تقطیر به جا می مانند و تقطیر ساده مایع را خالص میکند. در صورتی که ناخالصیها فرار باشند، تقطیر جزء به جزء مورد احتیاج خواهد بود.

 

 

 

رعايت نكات زير در انجام تقطير ضروري است

 

١) حجم مايع تقطير شدني از ⅔ حجم بالون نبايد بيشتر باشد.

 

٢) انداختن چند عدد سنگ جوش (دو يا سه عدد) در بالون تقطير به منظور توزيع يكنواخت گرما و جلو گيري از پريدن مايع ضروري است.

 

٣) مخزن جيوه ي دماسنج بايد پايين تر از شاخه جانبي رابط قرارگيرد (محل جريان بخارها ) تا دماي جوش

 

مايع يا مخلوط مايعات مشخص شود.

 

٤) اتصال لوله ي ورود و خروج آب به مُبرد صحيح باشد.

 

٥) براي گرم كردن معمولاً حمام هاي روغن يا وسايل گرم كننده ي الكتريكي ارجحيت دارد. اما چنانچه ازشعله استفاده مي شود، بايد توجه داشت با گذاردن يك توري فلزي روي سه پايه و زير بالون، شعله ي چراغ گاز به طور گسترده به تمام نقاط بالون انتقال يابد تا بدين وسيله از گرم شدن موضعي بالون جلوگيري شود.

 

٦) محل ارتباط و تماس شيشه آلات بايد با گريس يا وازلين قبل از سوار كردن دستگاه چرب شود. اين امر براي اجتناب از چسبندگي و قفل شدن آن ها در اثر حرارت ضروري است.

 

٧) از بالون هاي تقطير بزرگ نبايد استفاده كرد زيرا سبب از بين رفتن مايع مي گردد.

 

٨) انتخاب مُبرد به نوع تقطير، سرعت تقطير و دماي جوش مايع مورد نظر بستگي دارد.

 

٩) قبل از انجام تقطير ، تركيب مورد نظر را در بالون تقطير بريزيد و آن را وزن كنيد و بعد از عمل تقطير نيز مجدداً بالون را وزن كنيد تا مقدار مايع تقطير شده مشخص شود.

 

١٠) سرعت تقطير مناسب (تنظيم دماي لازم ) هر ثانيه ، يك تا دو قطره مي باشد.

 

وسايل مورد نياز

 

بالون ته گرد(ته صاف)، مُبَرّد، رابط دو طرفه، الکل ناخالص، بشر، سنگ جوش، گيره وپايه، گرمکن الکتریکی ، دماسنج.

 

هدف:

 

تقطیر الکل ناخالص و به دست آوردن الکل سفید

 

شرح آزمایش

 

در ابتداي آزمايش بالون را برداشته و چندمیلی لیترآن را از الکل ناخالص پرمي كنيم بعد تعدادي سنگ جوش در آن مي ريزيم سپس رابط دو طرفه را به بالون وصل مي كنيم، سر ديگر آن را به مُبرّد وصل مي كنيم، بعد اين دستگاه را بر روي دو پايه و گيره سوار مي كنيم يكي از گيره ها را به بالون وگيره ي ديگر را به مُبرّد مي بنديم ، سپس در زير بالون شعله را قرار مي دهيم. مُبرّد داراي دو زايده است كه زايده ي بالا كه به رابط دوطرفه نزديك است محل خروج آب و زايده ي پاييني محل ورود آب مي باشد.

 

به وسيله ي یک شلنگ كه يك طرف آن به شير آب متصل است طرف ديگرش را به زايده ي پایینی مُبرّد وصل مي كنيم و لوله ي ديگر را به زايده ي بالایی وصل مي كنيم كه محل خروج آب است.

 

حال دستگاه آماده ي انجام آزمايش خالص سازي الکل ناخالص به روش تقطير ساده مي باشد.

 

ابتدا شير آب را باز مي كنيم تا آب وارد جداره ي خارجي مُبرد شود ، سپس گرمکن را را روشن مي كنيم و در زير بالن قرار مي دهيم، صبر مي كنيم تا دماي محلول بالا رود.

 

بعد از چند دقيقه الکل شروع به بخار شدن مي كند و وارد جداره ي داخلي مُبرّد مي شود، چون آب سرد در اطراف جداره ي داخلي مُبرّد در گردش است، بخارات الکل هنگام عبور از جداره ي داخلي سرد مي شوند وعمل ميعان اتفاق افتاده و اتانول از حالت گاز (بخار) به حالت مايع در مي آيد. حال قبل از اين كه قطرات الکل بر روي زمين بريزد يك بشر را در زير خروجي مُبرّد قرار مي دهيم و سپس بعد از چند لحظه الکل سفید به صورت قطره قطره به داخل ارلن مي ريزد.

 

نكات مربوط به عمل تقطير ساده

 

١) بالن را از ⅔ آن بيشتر پر نكنيد، چون اين عمل باعث بالا رفتن فشار بخار در هنگام گرم شدن مي شود و احتمال پاشيدگي االکل يا تركيدن ظرف بالا مي رود.

 

٢) محل ارتباط وسايل شيشه اي را روغن كاري كنيدتا از چسبندگي و قفل شدن آن ها جلو گيري كند.

 

٣) از تقطير ساده مي توان براي به دست آوردن دماي جوش استفاده كرد.

 

٤)حتماً چند سنگ جوش داخل اتانول ناخالص داخل بالن بريزيم تا گرما را به صورت يكنواخت در تمام مايع پخش شود و از پاشيدگي مايع به بالا جلوگيري كند.

 

نتيجه گيري

 

تقطير يكي از ساده ترين روش هاي خالص سازي مايعات است.

 

در صنعت نيز از اين روش براي خالص سازي مواد استفاده مي شود مخصوصا در پالايشگاههاي نفت كه از روش تقطير جزء به جزء براي جدا كردن مشتقات نفت استفاده مي شو

abas lotfi بازدید : 2035 چهارشنبه 29 آبان 1392 نظرات (0)

تعیین نقطه جوش و ذوب

 

تعیین نقطه جوش و ذوب از جمله مواردی است که اهمیت بسیاری در شیمی ایفا میکند.

 

در بسیاری از موارد تعیین نقطه جوش و یا اطلاع از آن قسمتی جدا نشدنی از آزمایشهای شیمی میباشد.پس میبایست  توسط دانشجویان رشته شیمی به خوبی فرا گرفته شود.در این آزمایش به چگونگی اندازه گیری آن و خطا ها و وسایل مورد نیاز این آزمایش میپردازیم.

 

نقطه جوش

 

هدف :

اندازه گيري نقطه جوش

تئوری:

وقتی فشار بخار مایعی با فشار محیط برابر شد یا به تعادل رسید مایع خواهد جوشید و دما، دمای جوش مایع خواهد بود .

وقتی فشار بخار مایع با فشار وارد بر سطح مایع یکی شود مایع شروع به جوشیدن می کند جایی که فاز مایع و فاز بخار در تعادل باشند آن جا نقطه ی جوش مایع خواهد بود.

 

فشاربخار:مولکول های مایع دائم دارای حرکت هستند در اثر حرکت یا برخورد به دیواره ظرف فشار وارد کرده که به آن فشار بخار مایع گویند.

 

واحد فشار اتمسفر یا میلی متر جیوه است. فشار بخار مايعات، براثر گرم شدن آنها زياد مي شود تا حدي كه فشار بخار مايع برابر فشار هوا مي شود. در اين حالت جوشيدن مايع قابل رويت است. اين دما را نقطه جوش يا دماي جوش مي نامند.

 

با كاهش فشار، نقطه جوش نيز پايين مي آيد زيرا انرژي گرمايي كمتري براي برقراري تعادل بين فشار بخار مايع و فشار هوا (كه كم شده است) لازم است.

نقطه جوش نرمال: نقطه جوش در فشار يك اتمسفر را نقطه جوش عادي (نرمال) مي گويند.

 

عوامل موثر بر نقطه جوش:

1. زنجیره: هرچه طول زنجیره بیشتر شود باعث افزایش نقطه جوش می شود.

2. شاخه: هرچه شاخه بیشتر شود باعث کاهش نقطه جوش می شود.

3. ایزومری: مولکولهایی که دارای فرمول یکسان هستند هرچه قطبیتر باشند نقطه جوش بالاتری دارند.

4.فشار: هرچه فشار کاهش پیدا کند نقطه جوش نیز کاهش پیدا می کند.

5. اثر ناخالصی بر نقطه ذوب: وجود ناخالصی باعث افزایش نقطه جوش می شود

 

وسایل آزمایش:

چراغ کوچک بونزن/ لوله مویین/ چسب/ دماسنج/گیره/بشر/استون

مراحل آزمایش:

در اين روش از لوله آزمايش استفاده مي شود. مقداري از مايع مورد نظر را به وسيله پي پت يا قطره چكان به درون لوله آزمايش مي ريزيم.

سپس لوله موييني را كه انتهاي رنگی  آن (اگر از سر رنگی مسدود نشود ممکن است ماده رنگی آن در ترکیب حل شده و موجب بروز خطا شود) مسدود شده است به طور واژگون از انتهاي باز آن به درون لوله می اندازیم.

بعد اين لوله را به وسيله نخ يا نوارچسب به دماسنج مي بنديم. كرديم. انتهاي لوله و دماسنج بايد در يك سطح باشند

اين مجموعه را در حمام آب قرار مي دهيم و به آرامي گرم مي كنيم.

پس از مدتي گرم كردن، جريان منظم و يكنواختي از حباب هوا از انتهاي لوله مويين خارج مي شود.

در اين مرحله گرما را قطع مي كنيم و ملاحظه مي شود كه جريان حباب هوا قطع مي شود و سپس مقداري از مايع وارد لوله مويين مي شود. در اين لحظه عدد دماسنج را مي خوانيم و ثبت مي كنيم. اين دما، نقطه جوش مايع است.

 

که برای آزمایش ما دمای 52 درجه به دست آمد.البته دمای جوش استاندارد آن 51 است که خطای آن به عوامل زیر بستگی دارد.

 

خطا های احتمالی میتواند ناشی از:

 

به سرعت گرم کردن بشر باشد.که باعث خطا میشود

 

اشتباه خواندن دما سنج

 

انتهای دما سنج و لوله آزمایش در یک راستا نباشد

 

دقت نکردن به لحظه بالا رفتن مایع در لوله مویین

 

به طور اشتباه لحظه پیوسته شدن حباب را ثبت کردن

 

تقعر کم لوله آزمایش

 

بسته بودن لوله مویین

 

 

تعیین نقطه ذوب

 

هدف :

اندازه گيري  نقطه ذوب مواد

 

تئوری:

نقطه ذوب درجه حرارتی است که در آن درجه حرارت، ماده جامد به مایع تبدیل شود (درجه حرارتی که در آن فشار بخار مایع با جامد برابر گردد). در تمام مدت ذوب درجه حرارت ثابت میماند و در این درجه حرارت دو فاز در حال تعادل هستند.

فشار بخار جامد ↔ فشار بخار جامد

 

وسایل آزمایش:

 

چراغ کوچک بونزن/ لوله مویین/ چسب/ دماسنج/گیره/بشر/لوله آزمایش

 

عوامل موثر بر نقطه ذوب:

1.فشار اثری برنقطه ذوب ندارند زیرا مولکول های جامد به هم فشرده هستند.

2. اثر ناخالصی بر نقطه ذوب: وجود ناخالصی باعث کاهش نقطه ذوب می شود.

 

تعیین نقطه ذوب صحیح یک ترکیب آلی احتیاج به ماده کافی دارد تا با سرد و گرم کردنهای متناوب بتوان در بین فازهای مایع و جامد تعادل برقرار کرد و درجه حرارت آنرا اندازه گرفت. مقدار ماده ای که برای این عمل لازم است غالبا بیشتر از مقداری است که شیمیدان در دسترس دارد. از اینرو روشهای میکرو که چندان دقیق نیستند ولی احتیاج به مقدار ناچیزی از نمونه دارند و آسان هم هستند توسعه یافته اند. یکی از متداولترین روشها، استفاده از لوله مویین است. در کلیه روشهای میکرو نقطه ذوب را به صورت حدود تغییرات ذوب اندازه میگیرند. این حدود شامل درجه حرارتی است که عمل ذوب نمونه شروع میشود و بعد خاتمه می یابد.

در اندازه گیری نقطه ذوب با لوله مویین از گرم کن های گوناگونی استفاده میشود. این گرم کن ها از یک بشر ساده که محتوی مایعی با نقطه جوش بالاست و با چراغ گاز گرم و با دست همزده میشود، شروع شده و به وسایل کاملی میرسد که با الکتریسیته گرم میشود و بطور مکانیکی به هم میخورد.

  

مراحل آزمایش:

 

ماده ای که میخواهیم نقطه ذوب آن را اندازه گیری کنیم را حدود 2 یا 3 میلی متر به درون لوله مویین

 

میریزیم و آن را درون لوله آزمایش قرار داده و به دما سنج محکم میکنیم انتهاي لوله و دماسنج بايد در يك سطح باشند.سپس آن را درون یک بشر حاوی مقداری آب میریزیم.این مجموعه را با گیره نگه میداریم.سپس بشر را بوسیله چراغ بونزن یا هیتر حرارت میدهیم.

 

پس از مدتی ماده درون لوله شروع به ذوب شدن میکند که میبایست بازه آن را با دقت ثبت کنیم.

 

به این طریق میتوان نقطه ذوب مواد را اندازه گرفت.که این بازه برای ما از 25 تا 30 بدست آمد.

 

خطا های احتمالی میتواند ناشی از:

 

به سرعت گرم کردن بشر باشد.که باعث خطا میشود

 

اشتباه خواندن دما سنج

 

انتهای دما سنج و لوله آزمایش در یک راستا نباشد

 

و ...

 

abas lotfi بازدید : 153 چهارشنبه 29 آبان 1392 نظرات (0)

انتقال دارو به سلول‌های سرطانی با نانوذرات

پژوهشگران دانشگاه تربیت مدرس با استفاده از نانوذرات حاوی داروی ضد سرطان، موفق به تولید یک سامانه جدید ‏دارورسانی هدفمند شدند که دارو را به بافت آسیب دیده منتقل می‌کند.

 

این محققان در این پژوهش، ابتدا نانو ذرات آلبومینی حاوی داروی ضد سرطان «5-فلورویوراسیل» را تولید و سپس به منظور رسانش مؤثر ‏داروی مذکور به محل سلول های سرطانی، یک پادتن تک دودمانی ضد ‏«MUC1‏» به نام ‏«PR81‏» به سطح نانوذرات به صورت ‏کووالانسی متصل کردند.

اتصال پادتن به سطح نانوذرات حاوی دارو این امکان را فراهم می آورد تا دارو به طور اختصاصی به محل ‏سلول های سرطانی رسانده شود و آسیب رسیدن به بافت های سالم به حداقل برسد.

هدف از انجام این پژوهش تولید یک سامانه جدید دارورسانی بر پایه نانوذرات آلبومینی است که ‏جهت رسانش هدفمند داروهای ضد سرطانی به سلول های هدف است.

این سامانه ‏می تواند برای بارگذاری انواع مختلفی از داروهای ضد سرطانی مانند دوکسوروبیسین و پکلیتاکسیل نیز مورد استفاده قرار گیرد. ‏مزیت اصلی این سامانه رسانش هدفمند دارو به محل آسیب دیده است.

نتایج این تحقیقات منجر به تولید و تأیید کارایی یک سامانه جدید دارورسانی بر پایه نانوذرات آلبومینی شد که می تواند برای ‏رسانش انواع مختلفی از داروهای شیمی درمانی سرطانی مورد استفاده قرار گیرد.

abas lotfi بازدید : 111 چهارشنبه 29 آبان 1392 نظرات (0)

تولید نانو حامل برای 6 داروی تومور مغزی

محققان دانشگاه علوم پزشکی تهران نانو حامل‌هایی را برای شش داروی درمان تومورهای مغزی در فاز آزمایشگاهی طراحی کردند که قادر است دارو را به صورت هدفمند در قسمت مورد نظر تومورها رهاسازی کند و این پژوهشگران امیدوارند این نانو حامل‌ها با گذشتن از سیستم ایمنی مغز بتوانند روش را برای درمان این بیماری ارائه دهند.

 

دکتر مسعود خسروانی- مجری طرح با اشاره به چالش های درمان برخی از بیماری ها گفت: درمان برخی از بیماری ها چون انواع سرطان ها، دیابت و بیماری های متابولیکی با چالش هایی مواجه است که استفاده از فناوری در این زمینه می تواند بسیار موثر باشد.

وی فناوری نانو را از جمله فناوری های مناسب برای حل چالش های حوزه پزشکی دانست و افزود: در این فناوری اتم ها و مولکول ها به ابعاد نانومتر تبدیل می شوند از این رو می تواند خدمات بسیاری در درمان بیماری های صعب العلاج چون انواع سرطان ها ارائه دهد.

خسروانی، ماکرومولکول های موجود در سلول های بدن را واحدهای مسئول برای حفظ سلامتی بدن انسان معرفی کرد و افزود: برای از بین بردن سلول های سرطانی به ویژه تومورهای مغزی نیاز به ساختارهایی به اندازه ماکرو مولکول ها داریم که با تعامل با ماکرومولکول ها اقدام به از بین بردن این سلول ها کند.

مجری طرح با اشاره به چالش های موجود در درمان سرطان و تومورهای مغزی خاطرنشان کرد: در مغز سیستم ایمنی بسیار قوی به نام «Blood – Brain- Barrier» یا سد ایمنی مغز وجود دارد که به هیچ عنوان اجازه ورود مولکول و یا دارویی را به سلول عصبی نمی دهد و در صورت ورود دارو به بافت عصبی بلافاصله به وسیله پمپ هایی به نام پیگلینت پروتئین به بیرون رانده می شود.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران افزود: از این رو نیاز به نانو حامل هایی در ابعاد 100 تا 200 نانو متر داریم تا دارو را در داخل آنها اعمال کنیم و با اصلاح سطح آن با سایر مواد، این نانو حامل ها بتوانند در داخل خون حرکت کنند و ضمن آنکه اثرات سمی نداشته باشند، به وسیله سیستم ایمنی بدن جذب نشوند.

وی پایداری بودن را از دیگر ویژگی های مهم این نانو حامل ها ذکر کرد و گفت: از سوی دیگر این نانو حامل ها باید توانایی جذب لیگاندهایی را داشته باشند تا بتوانند دقیقا به سمت قسمت های مورد نظر تومورهای مغزی حرکت و دارو را در آن قسمت رها کند.

خسروانی مسئولیت نانوحامل ها را حمل هدفمند دارو ذکر کرد و یادآور شد: با توجه به اهمیت تومورهای مغزی تیمی را تشکیل و مطالعاتی را در این زمینه در دستور کار قرار دادیم.

مجری طرح از تولید نانو حامل های مختلف برای تومورهای مغزی خبر داد و افزود: در حال حاضر نانوحامل های مختلف را برای شش داروی درمان این نوع تومورها طراحی و تولید کردیم.

وی یکی از نانو حامل های تولید شده را نانو حامل سالید لیپید نانو پارتیکل ذکر کرد و افزود: بر روی این نانوحامل داروی «کورکومین» را بر روی آن اعمال کردیم.

عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی تهران با تاکید بر اینکه تا چند ماه آینده سایر داروهای درمان تومور مغزی بر روی سایر نانو حامل ها اعمال خواهد شد، اظهار کرد: داروهای مورد نظر بر روی سایر نانو حامل های تولید شده چون آلبومین و «PAGAL»  اعمال خواهد شد و پس از آن بررسی خواهد شد که این نانو حامل ها با آن شرایط که مد نظر را دارا هستند یا خیر.

خسروانی با اشاره به اقدامات بعدی خاطر نشان کرد: پس از این مرحله، نتایج به دست آمده در محیط «in vitro» (خارج از محیط طبیعی در آزمایشگاه) بر روی تومور گلیو بلاستوما (کشنده ترین و معمول ترین نوع تومور مغزی بدخیم) بررسی می شود.

مجری طرح با تاکید بر اینکه نتایج به دست آمده تاکنون مطلوب بوده است، ابراز امیدواری کرد که با انتشار مقالات این پژوهش با استقبال خوبی مواجه شود.(مهر)

abas lotfi بازدید : 148 چهارشنبه 29 آبان 1392 نظرات (0)

فراوانی دی‌اکسید کربن در جو کره خاکی به دلیل استفاده از سوخت‌های فسیلی، طی سال ۲۰۱۳ میلادی با شکستن رکوردی جدید از زمان ثبت این پدیده، به بالاترین حد خود می‌رسد.

 

تازه‌ترین گزارشی که ۴۹ پژوهشگر از ده کشور جهان منتشر کرده‌اند، می‌گوید در سال جاری میلادی فراوانی این گاز کشنده  به ۳۶ میلیارد متر مکعب (نزدیک به ۴۰ میلیون تن) می‌رسد؛ آنچه بازگو کننده «موفق نبودن دولت‌ها» در اجرای وعده‌های زیست‌محیطی آنهاست.

 

با این حساب اندازه این گاز با دو درصد افزایش نسبت به سال گذشته میلادی و ۶۱ درصد افزایش در مقایسه با سال ۱۹۹۰ میلادی روبه‌روست.

 

سال ۱۹۹۰ مبدا اندازه‌گیری این گاز به شمار می‌رود. مبدائی که پیمان کیوتو، تنها پیمان جهانی برای جلوگیری از افزایش گازهای گل‌خانه‌ای، آن را در نظر گرفته است.

 

گزارش تازه را پروژه «گلوبال کربن» منتشر کرده که بر اساس نتایج به دست آمده از تحقیقاتی از سراسر جهان نوشته شده است.

 

این گزارش در حالی منتشر می‌شود که نمایندگانی از ۲۰۰ کشور جهان در ورشو، پایتخت لهستان، گرد آمده‌اند، تا در مورد جلوگیری از فرآیند افزایش گازهای گل‌خانه‌ای و تغییرات جوی کره زمین گفت‌وگو کنند. در زمانی که برخی از فعالان محیط زیست، با اشاره به توفان‌های بی‌سابقه‌ای مانند هایان در فیلیپین و دیگر سوانح بزرگ طبیعی سال‌های گذشته، تغییرات جوی و کم‌توجهی سیاست‌مداران به آن را برای باشندگان جهان خطری رو‌به‌رشد می‌نامند.

 

نشست ورشو بخشی از نشست‌های کنوانسیون ملل متحد در مورد تغییرات آب‌وهوایی‌ست که از هفته گذشته آغاز شد.

 

هدف از این نشست‌ها رسیدن به توافق‌هایی برای محدود کردن گازهای گل‌خانه‌ای در جهان است. با این همه طی بیش از دو دهه گذشته مذاکرات به دلیل اختلاف نظر میان کشورهای جهان و به ویژه قدرت‌های بزرگ اقتصادی مانند آمریکا و چین عملا بی‌نتیجه مانده است. این هر دو کشور از بزرگ‌ترین تولید‌کنندگان گازهای گل‌خانه‌ای هستند. البته برخی کشورهای در حال رشد نیز طی سال‌های گذشته در انبوهی این گازها تاثیر فراوانی داشته‌اند.

 

پژوهشگران سازمان ملل متحد در گزارشی که در شهریور ماه گذشته منتشر شد اعلام کردند که گرمایش زمین بیش از نتیجه‌گیری‌ها در هر زمان دیگری، اکنون به‌دلیل فعالیت‌های بشری‌ست که رخ می‌دهد.

 

پژوهشگران ملل متحد پیش‌بینی کرده‌اند که میانگین دمای کره زمین در سده بیست‌ویکم با سه دهم درجه سانتیگراد افزایش به چهار و هشت دهم درجه سانتیگراد خواهد رسید.

 

بر اساس پژوهش‌ آنها سطح آب دریا‌ها نیز تا پایان سده، بین ۲۶ تا ۸۲ سانتی‌متر افزایش خواهد یافت.

abas lotfi بازدید : 93 چهارشنبه 03 مهر 1392 نظرات (0)

براساس اعلام اتحادیه بین المللی شیمی محض و کاربردی وزن 19 عنصرشمیایی از جمله طلا، کادمیم، آرسنیک و آلومینیوم در جدول تناوبی تغییر کرده است.

اتحادیه بین المللی شیمی محض و کاربردی اعلام کرد که در نتیجه اندازه گیریهای دقیق تر و محاسبات بهتر در رابطه با فراوانی برخی ایزوتوپ های خاص ( اتم هایی یک عنصر با تعداد نوترون های مختلف) وزن های جدیدی را برای 19 عنصر شمیایی تصویب کرده است.

وزن استاندارد اتمی میانگین جرم یک عنصر در واحدهای اتمی جرم است. یک واحد اتمی جرم یا amu برابر با 1.12 جرم یک اتم کربن-12 است.

کربن -12 ‏ فراوانترین ایزتوپ پایدار عنصر کربن است که 98.89 درصد کربن را تشکیل می دهد و از شش پروتون، شش نوترون و شش الکترون تشکیل شده است. برطبق قرارداد جرم اتمی این عنصر دقیقاً 12 برابر AMU است و یک مول از آن 12 گرم جرم دارد.

دانشمندان برای محاسبه وزن اتمی استاندارد برای یک عنصر میانگین وزن های اتمی تمام ایزوتوپ های پایدار آن را تهیه می کنند.

abas lotfi بازدید : 96 پنجشنبه 07 شهریور 1392 نظرات (0)
تركیبات جدید ضد میكروب نانویی ساخته شد.

یك محقق ایرانی تركیبات جدید ضد میكروبی نانویی در قالب كرم و اسپری را ساخت.

محقق جوان ایرانی در گفتوگو با خبرنگار علمی خبرگزاری فارس گفت: در این تحقیقات بر پایه فناوری نانو و طی یك فرآیندی و روشی خاص یكسری تركیبات ضد میكروبی را بسیار ریز تولید و آن را به مایع تبدیل كنیم

وی افزود: این تركیبات روی بسیاری از انواع مختلف باكتریها و میكروبها تأثیر خوبی خواهد داشت، حتی حالت اسپور یا حالت مقاوم میكروبها را نیز میتواند از بین ببرد و محیط مورد نظر را استریل كند.

این محقق تصریح كرد: از این تركیبات ضد میكروبی میتوان در بیمارستانها، در محیط كار و هر مكان دیگری كه باید استریل باشد، استفاده كرد

وی گفت: از قابلیتهای ویژه این تركیبات نسبت به سایر تركیبات مشابه آن میتوان به ضد خورندگی و استریل كامل اشاره كرد و اینكه مقاومت میكروبی آن نسبت به سایر ضد میكروبها بسیار كم است.

آقاعلیزاده خاطرنشان كرد: این تركیبات بسیار انعطافپذیر هستند به گونهای كه قادراند به حالتهای مختلفی چون اسپری كرم برای استریل دست و صورت درآیند یا بهصورت دارو هم میتوان از آنها استفاده شوند.

وی گفت: این تركیبات هنوز به صورت انبوه به بازار ارائه نشده است.
abas lotfi بازدید : 484 پنجشنبه 07 شهریور 1392 نظرات (1)
-آيا ميدانستيد اکسید کروم در ساخت نوار کاست و فیلم ویدئو استفاده می شود ؟

- آيا ميدانستيد لیتیم در جامد کردن روغن های صنعتی کاربرد دارد ؟

- آيا ميدانستيد رادیم گرانترین فلز است ؟

- آيا ميدانستيد تمامی فلزات بجز آنتیموان و بیسموت در مواقع انجماد ، حجمشان کاهش می یابد ؟

- آيا ميدانستيد استرانسیم از بقایای موجودات دریایی به دست می آید ؟

- آيا ميدانستيد کادمیم فلزی سمی است که در ساخت باطری های خشک کاربرد دارد؟

تشكيل پوسته تخم مرغ نمونه بسيار جالبي از يك واكنش رسوبي در طبيعت است جرم ميانگين پوسته يك تخم مرغ حدود 5 گرم كه 40 درصد ان را كلسيم تشكيل مي دهد بيشتر كلسيم پوسته يك تخم مرغ در يك دوره 16 ساعتي ,يعني با سرعتي در حدود 125 ميلي گرم در ساعت رسوب مي كند.هيچ مرغي نمي تواند براي پاسخ گويي به اين نياز با چنين سرعتي كلسيم مصرف كند. در واقع مرغ بايد براي هر نوبت تخم گذاري,حدود 10 درصد از كل كلسيم موجود در استخوان هايش را مصرف كند.

درباره ما
Profile Pic
abas_lotfi7@yahoo.com
اطلاعات کاربری
  • فراموشی رمز عبور؟
  • آمار سایت
  • کل مطالب : 31
  • کل نظرات : 6
  • افراد آنلاین : 1
  • تعداد اعضا : 0
  • آی پی امروز : 22
  • آی پی دیروز : 26
  • بازدید امروز : 88
  • باردید دیروز : 41
  • گوگل امروز : 1
  • گوگل دیروز : 15
  • بازدید هفته : 88
  • بازدید ماه : 1,540
  • بازدید سال : 10,560
  • بازدید کلی : 153,608